Dişhekimi
Övünç ATADİL

 
 
arrow
Estetik Diş Hekimliği
arrow
İmplantoloji
arrow
Diş Beyazlatma
arrow
Ortodontik Tedavi
arrow
Laminate Porselenler
arrow
Panoramik Röntgen
arrow
Koruyucu Diş Hekimliği
arrow
Endodontik Tedavi
arrow
Çocuk Dişhekimliği
arrow
Konservatif Diş Tedavisi
arrow
Ağız ve Diş Sağlığı
arrow
Restoratif Diş Hekimliği
arrow
Kök ve Kanal Tedavisi
arrow
Protezler
arrow
Genel Diş Hekimliği

Övünç Atadil Dişhekimi Manisa

manisa Diş Hekimi, Diş Hekimi Övünç Atadil - manisa Diş Hekimi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, manisa Estetik Diş Hekimliği, manisa Dental Radyoloji, manisa İmplantoloji, Akara Diş Beyazlatma, manisa Ortodontik Tedavi, Periodontoloji, Ağız ve Çene Cerrahisi, Protetik Tedavi, Endodontik Tedavi, Konservatif Tedavi, Bonding Uygulaması, Dolgular, İnley ve Onley, Recontouring, Koruyucu Diş Hekimliği

Övünç Atadil Estetik Diş Hekimliği

Övünç Atadil Dursun Diş beyazlatma

Övünç Atadil - manisa Diş Hekimi

 
       
 
 
   
 
Kök ve Kanal Tedavisi

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Kanal tedavisi, işte bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirlerin uzaklaştırılması ve kanalların dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulması işlemine verilen addır.

Diğer bir ifade ile Dişlerin yapısında kan damarları ve sinirler vardır. Bu yapılar dişlerin beslenmesini ve çürük oluştuğunda ileri durumlarda uyarı ikaz görevi görmektedirler. Çürük ilerleyerek dişin özü denen sinir dokusuna pulpaya ulaştığında orayı harap etmeye başlar ve çok şiddetli ağrıyla beraber ileriki durumda dişin ölmesine sebep olmaktadır.

Dişin kökündeki zararlı mikroplar kök ucundan çıkarak çene kemiğine yayılarak apse denen durumun oluşmasına neden olurlar. Çene kemiğinde oluşan iltihap dişin kaybına ve çevre dokularında harabiyetine neden olur.Bu durumda dişi kurtarmak için yapılan tedaviye kanal tedavisi denir.

Kanal Tedavisine Neler Neden Olur?

• Dişe veya çeneye gelen darbe,
• Derin çürük nedeniyle meydana gelen fiziksel irritasyon,
• Çürük nedeniyle kök ucu iltihaplanmış, dişeti şiş bir azı dişi
• İleri diş eti hastalıkları,
• Yüksek yapılmış, kapanış tam ayarlanmamış dolgu ve protetik yapılar,
• Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler.

İlerlemiş çürükteki bakteriler dişin pulpasında çoğalmaya devam ederek ağrı ve basınca sebep olurlar. Bazen buna yüzde şişlik eşlik eder. Bazı durumda ağrı az hissedilir fakat kök ucundaki apse ilerleyerek dişi çevreleyen kemikte yıkıma sebep olur.

Aşırı harap olumuş dişlere de kanal tedavisi yapılabilir mi?
Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin kökleri yeteri kadar sağlam ise kanal tedavisi uygulanabilir. Bu dişlere daha sonra kökünden destek alarak kaplama yapılıp sağlıklı bir şekilde kullanılması sağlanabilir.

Kanal tedavisi yapılan dişler kırılır mı?
Kanal tedavisiyle dişlerin içerisindeki sinirlerle birlikte dişin beslenmesini sağlayan yapılar da çıkartıldığı için dişin kırılganlığı artar. Bu yüzden kanal tedavisi gören dişlerin kaplanmasında fayda vardır.

Estetik dolgular da diğer dolgular kadar dayanıklı mıdır?
Günümüzde estetik dolguların bazı özellikleri diğer dolgulardan çok daha üstündür ve giderek diğer dolguların yerini almaktadırlar. Dayanıklılık açısından da ikisi arasında bir fark yoktur hatta kırılmaya karşı daha dirençlidirler.

Kanal tedavisi çok uzun sürer mi?
Kanal tedavisinin süresi genellikle dişin durumuna bağlıdır. Dişinizdeki ağrı ve iltihap belirtileri geçene kadar pansuman yapılması gerekebilir. Bu da bir kaç seans sürebilir. Tek köklü dişlerde ise çok büyük şikâyetler yoksa tedavi tek seansta tamamlanabilir.

Kanal tedavisinin yerine yapılabilecek başka bir tedavi seçeneği var mıdır?
Kanla tedavisi yapılan dişler sinirleri etkilenmiş hatta iltahabın kemiğe kadar yayıldığı dişlerdir. Eğer dişe kanal tedavisi yapılmaz ise dişi çekmekten başka seçenek yoktur.

 
 
www.teknoakademi.com
Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi yerine geçmez